Kunst en Cultuur

Op de Spits wordt veel aandacht gegeven aan kunst en cultuur. Twee gecertificeerde cultuur coördinatoren dragen zorg voor het cultuurplan en het culturele programma. De leerlingen bezoeken voorstellingen en musea en gaan zelf aan de slag tijdens creatieve lessen en tijdens de Kunst- en cultuurweek. Het culturele programma bestaat uit:

Muziek

Voor de muzieklessen werken we met de methode 123zing https://www.123zing.nl/. Daarnaast komen er geregeld studenten van het Utrechts Conservatorium om lessen te geven.

Beeldende vorming

Iedere klas is minimaal één keer per week bezig met tekenen en handvaardigheid, zowel 2D als 3D. Regelmatig krijgen de leerkrachten scholing in beeldende technieken, zodat zij in de klas inspirerende beeldende lessen en creamiddagen kunnen geven.

Kunst- en cultuurweek

Een hoogtepunt is de jaarlijkse Kunst- en cultuurweek. Een week lang zijn alle klassen de hele dag creatief bezig rondom een thema. Naast tekenen, schilderen of papier-maché gaan zij ook aan de slag met beeldende technieken zoals timmeren, figuurzagen, linosneden of boetseren. Naast beeldende lessen krijgen de leerlingen workshops dans en drama van professionele docenten. Tijdens deze workshops wordt toegewerkt naar een afsluitend optreden voor ouders.

De thema´s van de afgelopen jaren waren:

Kunst en Vliegwerk (2022)
Zee, strand, kust (2020)
Beweging (2019)
1001 Nacht (2018)
Carnaval der dieren (2017)
 

Voorstellingen

Jaarlijks krijgen alle groepen een theatervoorstelling te zien. Deze worden uitgezocht door Co-Utrecht https://co-utrecht.nl/. De voorstellingen vinden plaats op school.

Museumbezoek

Ieder jaar bezoeken de groepen 3 t/m 8 een museum in Utrecht. Elke jaargroep gaat naar een ander museum, zodat de leerlingen gedurende hun schoolcarrière op veel verschillende plekken komen, zoals het Centraal Museum, de Domtoren en Domkerk en het Waterliniemuseum.

De groepen 8 brengen daarnaast ook een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Kunst en Cultuurweek 2017

Kunst en Cultuurweek 2018

Kunst en cultuurweek 2019

Kunst en Cultuurweek 2020

Kunst en Cultuurweek 2022

Kunst en Cultuurweek 2023